Christel’s Column

Aan mijn situatie kan ik niks veranderen, maar wat kan ik nog wél?

Wat kan ik nog wél? Dit is een vraag die ik vaak terug hoor van mensen die met een aandoening, zoals dystonie, moeten leven. Door de coronacrisis hebben we deze vraag in 2020 allemaal gehad. Want dit jaar is alles anders. Steeds meer mensen krijgen het moeilijk met de maatregelen en willen hun leven vol sociale contacten en uitstapjes terug of weer op kantoor werken. Door de coronacrisis is omgaan met beperkingen een uitdaging geworden voor veel mensen. Iedereen ervaart dat je aan de omstandigheden niets kunt veranderen, hoe graag je dat ook zou willen. Wij als  patiënten zijn getraind in het omgaan met beperkingen. Hoe graag je ze ook anders had gewild. De grootste worsteling vindt plaats vlak na de diagnose, als je nog middenin je verwerkingsproces
zit. Maar nog steeds voel ik soms teleurstelling in slechte periodes, wanneer ik struggle met mijn energie of mijn spieren. Je kunt dan kijken naar wat niet meer lukt of je blik richten op dat wat nog
wél kan.

Gezondheid niet vanzelfsprekend

2020 heeft ook laten zien dat gezondheid voor niemand vanzelfsprekend is. Ik denk dat we daarin een hoop van elkaar kunnen leren en ik zie de crisis ook als een kans. Een kans om vaker samen in gesprek te gaan. Een mogelijkheid om nu eindelijk eens te accepteren dat het niet altijd leuk kán of hoeft te zijn. Een kans om te kijken naar andere oplossingen. Zo kan ik nu meer concerten “bezoeken” dan voorheen, omdat theaters livestreams uitzenden. Geen reistijd en geen zorgen over de vraag of ik het wel volhoud. Ik ben luisterboeken gaan luisteren en “nee” zeggen tegen uitnodigingen voor feestjes hoef ik nu minder vaak. Natuurlijk is de coronacrisis voor mij ook niet altijd even makkelijk, maar ik probeer te genieten wat nu wel of beter gaat.

Wat heeft 2020 jou gebracht?

Ik daag je uit om te kijken naar wat 2020 jou heeft gebracht. Want stiekem is dat vaak meer dan we denken. Het hoeft – zoals je in mijn voorbeelden zag – ook helemaal niet groots te zijn: misschien ben je wel fervent gaan puzzelen, meer gaan bakken of lezen. Hou het vast!

Social media

Ik probeer op mijn sociale media en in deze column vooral te laten zien wat er nog wél kan en hoe ik omga met mijn aandoening. Als ik weer worstel met mijn beperkingen, lees ik terug wat eerder heeft gewerkt en wat me toen heeft geholpen. Dat helpt me iedere keer weer.

Heb je zelf vragen of suggesties over onderwerpen waar je tips over zou willen hebben? Mail: christelpoweronwheels@gmail.com en/ of volg Christel Poweronwheels (mijn blog) op social media.