Eerste botulinestraat in Nederland
In één ochtend je onderzoeken, de uitslagen, het behandelplan en de eerste botulinetoxine injectie krijgen. Het is sinds 20 november mogelijk door de komst van de eerste Botulinestraat in Nederland, opgezet door het Expertisecentrum Movement Disorders van het UMCG in Groningen.
Expertisecentrum Movement Disorders
Bij het Expertisecentrum Movement Disorders komen veel dystoniepatiënten uit binnen- en buitenland. Zij maken lange reizen en komen vaak meerdere keren terug naar het ziekenhuis. “De eerste keer om de diagnose te stellen of te bevestigen op de polikliniek bij professor de Koning-Tijssen. Een tweede keer voor polymyografisch onderzoek, waarbij gekeken wordt welke spieren overactief zijn en een derde keer om met botuline behandeld te worden”, vertelt Tjerk Lagrand, neuroloog in opleiding en één van de initiatiefnemers van de Botulinestraat.
Botulinestraat
De Botulinestraat is bedoeld voor patiënten met een focale dystonie, zoals een draainek (torticollis) of dystonie van de ogen (blefarospasme). “Zij worden vaak behandeld met botulinetoxine injecties. Deze injecties leiden ertoe dat de veranderde stand van de nek bij torticollis of het dichtknijpen van de ogen bij blefarospasmen verminderen, doordat botuline de spieren tijdelijk gedeeltelijk verlammen. Hierdoor verminderen de hinderlijke bewegingen.” aldus Lagrand. Patiënten krijgen op één ochtend de verschillende afspraken en onderzoeken, die direct worden beoordeeld door de neuroloog. Ook wordt er samen met patiënten nog dezelfde morgen een behandelplan opgesteld en indien nodig start ook meteen de behandeling met botulinetoxine. De Botulinestraat is vooral bedoeld voor patiënten die voor een second opinion naar het expertisecentrum komen. Lagrand: “Die zien we veel in Groningen. Vaak gaan zij daarna weer terug naar hun eigen neuroloog.”