Onderzoek naar de toepassing van leefstijlgeneeskunde bij patiënten met cervicale dystonie
Zoals eerder aan bod gekomen in de Tonus van 2022 is het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bezig met het opzetten van een onderzoek naar de toepassing van leefstijlgeneeskunde bij cervicale dystonie. Het doel is te onderzoeken of een traject van leefstijlcoaching de kwaliteit van leven van mensen met cervicale dystonie kan verbeteren.
De reden dat dit onderzoek is opgezet, is omdat mensen met cervicale dystonie, naast een afwijkende stand en bewegingen van de nek ook last kunnen hebben van niet-motorische klachten. Bijvoorbeeld angst, somberheid, vermoeidheid, slapeloosheid of pijn. Uit onderzoek weten we dat deze klachten een grote negatieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven. Tot nu toe wordt de behandeling hier nog niet op gericht. Vanuit dit onderzoek is het doel om op een andere manier te kijken naar deze klachten, namelijk met een “holistische blik”. Dat wil zeggen dat er naar de gehele mens wordt gekeken en niet alleen ingezoomd wordt op 1 symptoom. Het plan in dit onderzoek is om dat middels leefstijlgeneeskunde te doen.
Leefstijlgeneeskunde is een tak van de gezondheidszorg die zich richt op het behandelen van ziektes en verbeteren van kwaliteit van leven door middel van positieve leefstijlveranderingen binnen een aantal domeinen: voeding, lichaamsbeweging, ontspanning, tabak/alcoholgebruik, slaap en sociaal leven. Omdat het best lastig kan zijn om zelf veranderingen op het gebied van leefstijl door te voeren in het dagelijks leven, kan een leefstijlcoach hierbij helpen. Dit is iemand die door middel van gesprekken mensen kan helpen bij het stellen van doelen op het gebied van leefstijl en die door middel van coaching iemand kan begeleiden om naar deze doelen toe te werken. Tijdens het onderzoek in het UMCG zullen deelnemers ook begeleid worden door een leefstijlcoach.
In 2022 heeft de Dystonie Vereniging een loterij georganiseerd om dit onderzoek financieel te ondersteunen. Mede daardoor in combinatie met andere subsidies is het onderzoek afgelopen september begonnen. Momenteel bevindt het onderzoek zich in de ontwerpfase en wordt er druk gewerkt aan de inhoud en de vorm van het leefstijltraject. De planning is dat er vanaf het voorjaar van 2024 daadwerkelijk mensen gaan deelnemen aan dit leefstijlcoachingstraject. In dit huidige onderzoek wordt het leefstijlcoachingstraject op kleine schaal opgezet. Wanneer blijkt dat deelnemers dit als positief ervaren en de uitvoer haalbaar is, zullen we het traject op grotere schaal opzetten om wetenschappelijk te onderzoeken hoe goed leefstijlcoaching werkt bij mensen met cervicale dystonie.