Zes tips van bewegingsspecialist Ruben Luijkx van Fysiofitaal

Bewegingsspecialist Ruben Luijkx van Fysiofitaal in Tilburg gaf tijdens de online patiëntendag zes praktische tips voor patiënten met dystonie. We zetten ze nog even voor je een op rij:

Rustige opbouw

Bewegen is goed. Maar zorg wel voor een gedoseerde opbouw. Houd rekening met oude blessures en je leeftijd. Snelheid is kwetsbaarder dan zwaar tillen. Rustig en gecontroleerd bewegen en kijken hoe het lichaam reageert (je mag geen pijn voelen) is belangrijk om veilig te bewegen.

Verantwoorde voeding

Verantwoorde voeding houd je vol als je de 80-20 norm aanhoudt. Dit betekent dat je 80 procent van de tijd gezond eet en 20 procent van de tijd mag je smokkelen. Gun jezelf af en toe iets lekkers. Ben je niet gewend verantwoord te eten, begin dan met kleine stapjes. En kijk van dag tot dag wat je kan veranderen. Eén minuut langer je tandenpoetsen is makkelijker om te doen dan drie keer per week heel je huis poetsen wanneer je dit niet gewend ben. Het behalen van kleine doelen gaat je een beter gevoel geven en maakt alles beter behapbaar.

Maak gebruik van een stoel bij het trainen van de beenspieren

Een goede manier om je beenspieren te trainen is: beweeg vanuit een stand van 90 graden langzaam omhoog, waardoor je rechtop komt te staan. Vervolgens beweeg je weer naar beneden totdat je
benen weer in een hoek van 90 graden staan. Twijfel je of deze oefening te zwaar is, maak dan gebruik van een stoel. Dan haal je de snelheid eruit en is het gemakkelijker vol te houden dan wanneer je in de lucht blijft hangen.

Train in een fitnesscentrum

Buiten wandelen in de frisse lucht is gezond, maar wil je je spieren gecontroleerd trainen dan heb je de faciliteiten uit een fitnesscentrum nodig. Stel samen met een bewegingsdeskundige of fysiotherapeut een oefenprogramma op en ga met regelmaat trainen.

Laagdrempelig oefenen thuis met wat er voorhanden is

Maak bijvoorbeeld gebruik van een flesje water of een pak suiker als gewichtjes en beweeg je armen langzaam omhoog en naar beneden. Dit is laagdrempelig en daardoor train je je spieren net een
beetje extra.

Zorg voor afwisseling in je houding

Zitten wordt vaak onnodig gedemoniseerd in de media. Zorg dat je goed kan afwisselen in houding! Als je zitten, staan, lopen en kleine oefeningen zoals voor de nekspieren afwisselt, dan voorkom je klachten. Druk bijvoorbeeld je kin ietsjes naar achteren en houd je nek drie seconden vast en laat je kin weer los