Sven Suwijn

Wie is?

Ik ben Sven Suwijn, neuroloog en vader van drie jonge kinderen. Mijn opleiding tot neuroloog heb ik gevolgd in het Amsterdam UMC (locatie AMC) en Noordwest ziekenhuisgroep in Alkmaar. Voordat ik begon met de opleiding tot neuroloog heb ik mij bezig gehouden met het doen van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson wat geresulteerd heeft in een proefschrift. Hierdoor hebben de verschillende bewegingsstoornissen mij niet meer losgelaten. Ik heb veel exposure gehad aan bewegingsstoornissen (diagnostiek, behandeling, inclusief behandeling van dystonie (met botuline toxine).

In welk ziekenhuis bent u werkzaam?

Ik ben vanaf 1 juli 2021 werkzaam in de Medische Kliniek Velsen (MKV). Dit is geen ziekenhuis maar een zelfstandig behandelcentrum. Een belangrijke misvatting is dat veel mensen denken dat er hierdoor extra kosten in rekening worden gebracht, dit is niet het geval!

Hoeveel dystonie patiënten ziet u bij de poli?

In het Amsterdam UMC deed ik 1 en soms 2 dagdelen per week het botulinespreekuur waarin we gemiddeld 8 mensen per dagdeel behandelen.

Welke vorm van dystonie behandelt u het meest?

Cervicale dystonie

Injecteert u zelf botuline of wordt dit door verpleegkundig specialisten gedaan?

De behandeling voor cervicale dystonie doe ik zelf omdat ik het belangrijk vind mijn patiënten te kennen omdat de behandeling van dystonie bij uitstek maatwerk is. De behandeling van cervicale dystonie wordt in het MKV gedaan met begeleiding van EMG of indien nodig met echografie.

Welk type botuline wordt geïnjecteerd?

Wij behandelen standaard met dysport, maar indien nodig of indien mensen gewend zijn behandeld te worden met een ander middel is dat zeker mogelijk.

Welke boodschap wilt u de dystonie patiënten meegeven?

Dystonie kan een zeer vervelende aandoening zijn, maar met een persoonlijke behandeling kunnen de klachten vaak voor een belangrijk deel worden weggenomen. In MKV neem ik graag de tijd voor u. U bent van harte welkom!